Casa Constantin Tănase este situată în apropierea parcului Cișmigiu, pe o stradă ticsită cu imobile ce îți aduc aminte de atmosfera și arhitectura perioadei interbelice a Bucureștiului. Cu toate că este monument istoric, casa de pe strada Puțul cu Plopi, nr. 10, pare părăsită, la fel ca multe alte case vechi lăsate in paragină în Bucureşti.
O placă de marmură amintește trecătorului că aici a locuit actorul Constantin Tănase la București în perioada 1922-1945, unul din cei mai valoroşi şi talentaţi artişti ai României.
Constantin Tănase a fost un celebru actor român de scenă și de vodevil, celebru cupletist și o figură- cheie în teatrul de revistă românesc. S-a născut într-o familie modestă, într-o casă țărănească din Vaslui.
A fost un elev mediocru, cele mai mari note fiind la muzică și sport, iar primul contact cu teatrul l-a avut prin frecventarea spectacolelor de la Grădina „Pîrjoala”, unde se juca teatru popular, cu actori precum Zaharia Burienescu si I.D. Ionescu.
Acest lucru l-a inspirat în crearea unui grup de teatru de amatori împreună cu prietenii, cu care juca scene din piesele „Meșterul Manole”, „Căpitanul Valter Mărăcineanu” sau „Constantin Brâncoveanu”, prima lor scenă fiind beciul casei. În timp, reprezentațiile s-au mutat în hambar și chiar în poiată.
În 1919, a pus bazele trupei de teatru „Cărăbuș” în București, împreună cu care urma să creeze o tradiție de teatru de cabaret, revistă pe parcursul următorilor 20 de ani, tradiție prezentă și astăzi, mai ales la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, care funcționează încă la adresa fostului „Cărăbuș”, pe Calea Victoriei, 33-35, în inima Bucureștiului.
Constantin Tănase a creat un tip de personaj, acela al cetățeanului simplu, umil și necăjit, mereu în contradicție cu birocrația aparatului de stat.
Personajul său, unic în costumul său clasic, cu pătrățele, crizantemă la butonieră și bastonaș, s-a făcut purtătorul de cuvânt al unei întregi categorii sociale, ceea ce-l va aduce de multe ori în atenție.
Își iubea gospodăria și nu s-ar fi mutat niciodată. Casa îi era ticsită de tablouri și caricaturi care îl întruchipează în diferite contexte. Nu lipseau nici zecile de fotografii.
În anul 2014, casa în care a locuit actorul Constantin Tănase la București, în perioada 1922-1945, a fost scoasă la vânzare de către proprietarii care au moştenit imobilul. Preţul cerut pentru clădirea de pe strada Puţul cu Plopi, din apropierea Parcului Cişmigiu din Capitală este de 410.000 de euro.
Casa are o amprentă la sol de 90 mp şi a fost construită pe un teren de 300 mp, înainte de anul 1900. În apropiere se află un garaj de 17 mp, iar în spatele casei se află fostele locuinţe ale servitorilor. Casa are patru camere locuibile şi un demisol generos, care se află însă într-o stare de degradare avansată, se arăta în anunțul de vânzare, la vremea respectivă.
Din momentul în care s-a mutat la București, singurele vizite făcute părinților au fost în timpul turneelor cu „Cărăbuș”. Cu toate acestea, una dintre cele două case de cultură din Vaslui îi poartă astăzi numele, iar arhivele sale personale și multe dintre obiectele care i-au aparținut au fost donate de soția actorului către Muzeul Județean Vaslui.
Începând cu anul 1970, la Vaslui are loc un festival de teatru de comedie sub conducerea lui Valentin Silvestru. Devenit acum și festival internațional de caricatură, evenimentul atrage comedianți din toată țara, începând cu anul 1980.